Книга “Свет во тьме светит”.

 

Олександр Мень

Свого часу мені прийшлось прочитати безліч католицької та православної літератури. Це в значній мірі сформувало мій світогляд. Та серед цих книги не було твору твору о. Олександра Меня “Свет во тьме светит”.

Зроблю невеличкий відступ. Болить серце коли авторитет і Православної і Католицької Церкви похитнувся, в значній мірі через деяких “пастирів”. Ту ж Православну Церкву піддають критиці через неправедне життя багатьох отців. Вони вмішуються в політичні справи (часто інших держав), носять дорогі годинники, їздять на суперових машинах.

Так настоятелю української святині журналісти дали прізвисько “Паша Мерседес”. Не знаю що такі “Паші” будуть робити в останній день, але я дуже позитивно відношусь до Православної Церкви. Адже одне дерево що падає робить більше шуму ніж цілий ліс що росте. Повірте, у тої ж Православної Церкви, навіть московського патріархату є (і було) безліч достойних мужів.

Чому я настільки впевнений? Та тому що знаю про чуда які робив Господь через священників які чесно виконують свій обов’язок. Не хочу у цій статті довго про це говорити, але поїдьте в Києво-Печерську Лавру і побачите як виганяють бісів. Мало не покажеться.

Але це я трохи відволікся. Коли я говорю що є тисячі хороших священників навіть в московській Церкві, то в першу чергу мені на розум приходять імена Амфілохія Почаївського та Олександра Меня. Перший відомий своїми чудами, а другий мені імпонує своєю наукою.

Його книги варто прочитати тим хто цікавиться не тільки ковбасою на столі. У книзі “Свет во тьме светит” зібрані проповіді відомого священника на кожні неділю. Це дуже цікаво читати, адже не кожен священник вміє добре навчити. Дуже добре, коли книгу читатимете не зараз, а кожного дня по частині. Так більше осяде в серці.

Щоби ви оцінили всю силу слова о. Меня я пропоную прочитати вже частину з цієї книги:

Дванадесяті свята
21 листопада / 4 грудня
ВВЕДЕННЯ В ХРАМ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ
В ім’я Отця і Сина і Святого Духа!
Старовинний переказ, записане в одному із стародавніх писань, розповідає нам про те, що старенькі Йоаким і Анна з дитинства присвятили свою дочку Богові, і ми сьогодні святкуємо підготовку Цієї Великої Посудини Пресвятої Божої Матері. Коли батьки привели її в храм, їм важко було, напевно, змиритися з тим, що мале Дитя розлучається з ними, розлучається з рідним домом, і, присвячене Богу, відтепер вже не належить своїм кровним близьким: відтепер уже цілком вручена Господу. Але в той же час у них була радість, яка долала їх природне батьківське почуття, радість того, що вони виконали обіцянку, дану Богові. Ви всі знаєте розповідь, який ми згадуємо в свято Різдва Пресвятої Богородиці про те, як Іоаким і Анна, будучи бездітними, молили Бога, просили про те, щоб Він дарував їм потомство і обіцяли, дитя що вродилося буде цілком присвячене Богові.
І коли прийшов час, вони не стали відкладати, як ми часто з вами робимо, не стали вагатися, як ми часто з вами поступаємо: у важку хвилину приносимо обіцянку Богу, говоримо багато, готові на багато що, але коли проходить біда, коли проходить нужда, ми забуваємо свої обіцянки і відкладаємо їх виконання.
Насправді ми всі подібні до Йоакима і Анни. Тільки на відміну від них, праведників, ми в більшості своїй зморені безліччю гріхів і відчуваємо своє безпліддя – безпліддя життєве, безпліддя добрих справ. Тому ми молимося за те, щоб Господь зробив нас плодотворними, щоб ми залишили після себе не просто потомство у плоті, але щось, зроблене на славу Божу.
І ось, коли Господь відгукується на нашу молитву, ми забуваємо дякувати Йому. А Він відгукується завжди, бо Він вже визволив нас від цього духовного безпліддя, визволив нас від цієї недуги страшного гріха силою Своєї крові, Яка зняла з нас прокляття. Ніхто і ніколи не міг і не може цього зробити. Господь звільнив нас! Він нас зцілив, закликав у Своє Царство, і печатку, тавро прокляття і зла зняв з нас.
І які би не були великі наші гріхи, сила крові Христової завжди перемагає, якщо тільки ми побажаємо, якщо тільки ми захочемо, якщо тільки ми всім своїм серцем до Нього прямуємо.
Так, Господи, Ти дав нам цю силу духу! Як же ми віддячимо Тебе? Що ми принесемо Тобі в нагороду? Ось Йоаким і Анна пожертвували свою дочку, розлучилися з Нею, щоб Вона служила при Храмі Божому, як каже Передання. А що можемо ми віддати, що потрібно Богу? Адже Йому все належить, весь світ.
У псалмі 49-му мовиться: даремно людина хоче Бога обрадувати лампадами і свічками, бо Йому належить кожне світило на небі і всі жертви, які приносить людина. Хіба не вся Земля вже належить Богу? Що ж таке дороге ми можемо Йому принести?
У Писанні Господь говорить, звертаючись до людини: “Сину, дай, мені серце твоє!” Ось те, що Богу ще не належить, те, що наше, те, що Він нам вільно віддав і чекає. Захочемо ми своєю любов’ю віддячити Йому за Його безмежну любов?
Кожна людина добре знає, як важливо отримати відповідь на любов. Нам це зрозуміло.
Розповідають: одного разу в дитячий будинок прийшли заможні люди. Вони хотіли взяти хлопчика на виховання. І вони стали йому говорити: Ми підемо з нами, у нас прекрасний будинок, автомобіль, всі зручності, ти будеш жити ні про що не турбуючись. Хлопчик їх вислухав і сказав: “Якщо ви дасте мені і кімнату окрему, і книги, і іграшки, і машина буде катати мене, це мені не потрібно. Якщо ви за цим прийшли, то мені це не потрібно”. “А що ж тобі потрібно?” “Мені потрібно, щоб мене любили”, – відповів він.
Ось чого шукала дитяча душа. Втім, кожна душа людська цього шукає перш за все, найбільше! І Сам Господь також може сказати, як сказало це дитя. Перш за все Йому потрібно, щоб ми Його любили, любили всім серцем своїм, всією силою своєю, всіма помислами своїми. А любити – це означає виконувати заповіді Божі. Як радіє Господь, коли ми з вами в житті буваємо гідні імені християнина або християнки! Як радіє Він, коли ми з любові до Нього намагаємося тримати високо стяг честі християнської. Коли люди, дивлячись на нас, можуть сказати: “Ось ці віруючі – вони кращі за нас, вони кращі за інших. Вони чесніші, добріші, правдивіші і справедливіші за інших”.
Ось тоді радіє Господь! Бо тоді Він бачить, що ми воістину Його любимо Його і заповідей дотримуємося.
Так ось, дорогі мої, якщо ми хочемо віддячити Спасителя за те нескінченне, що Він нам дав, ми повинні постаратися любов’ю відповісти на любов, на Його добро відповісти добром, принесеним в світ, в якому ми живемо і де повинні і покликані виконувати Його святу волю. Амінь.

P.S. Я не агітую ходити в московську Церкву, ми маємо свою. Але там також є хороші священники, інакше б чуда не ставалися і Бог їх би не слухав.

А той же Амфілохій Почаївський, наскільки я знаю, в свій час допомагав українським повстанцям. http://www.istpravda.com.ua/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*