Книга Пауло Коельйо «Алхімік»

Алхімік, Пауло КоельйоОт нарешті я і добрався до знаменитого твору знаменитого письменника. Коельйо став дуже модним та відомим, і не прочитати жодного його твору стає якось соромно. Ну от, тепер і я читав Паоло Коельйо!

Про «Алхімік» склалося подвійне враження. З одного боку, книжка дуже легко читається, фактично на одному диханні. Чимось твір нагадав мені «Маленького принца» Антуана де Сент Екзюпері.

А з другого боку, твір є дуже філософським, і напевне, читаючи його кожного наступного разу, ви по-новому його зрозумієте.

Читаючи «Алхіміка», мені чомусь постійно згадувалися події з мого дитинства. Сам не знаю чого.

Сюжет твору досить простий: пастушку з Іспанії приснився сон про те, що він зможе знайти свій скарб аж в далеких єгипетських пірамідах. Потім на його шляху трапився загадковий король, який порадив шукати свій скарб.

Для цього йому прийшлось пройти через втрату його зароблених грошей, полон у воїнів пустелі і працю на торговця. Також, у сипучих пустелях він знайшов своє кохання.

В кінці-кінців дійшовши до пірамід, він дізнався, що справжній скарб є в його рідному містечку, в Іспанії.

Та насправді Пауло написав твір, щоб допомогти нам знайти свою Легенду (скарб), тобто сенс життя. Щоб кожен зрозумів, що у нього є своє призначення в житті, і не треба копіювати мрію інших.

Щоб ви краще зрозуміли як Коельйо передає свої думки, пропоную пару цитат із «Алхіміка»:

Кожен знає свою Легенду ще змалечку. Це та пора, коли ми все розуміємо і все можемо. Ми ще не боїмося мріяти й жадати того, чого нам хочеться від життя.

 ———————————————

 Бо є одна велика істина на цій планеті: ким би ти не був і що б не робив, коли ти палко чогось прагнеш, так це тому, що прагнення це зародилося в душі Всесвіту. Це — твоя місія на Землі.

 ———————————————-

Світова Душа живиться людським щастям. Як і нещастям, заздрощами, ревнощами. Єдиним обов’язком людини є здійснення своєї Легенди. Весь світ — одне ціле. Тому, коли ти чогось зажадав, цілий Всесвіт змовляється, щоб тобі допомогти.

 ———————————————–

Коли прагнеш чогось усім серцем, тоді ти найближче до Світової Душі. Ця сила завжди позитивна.

 ———————————————–

Коли їм, думаю про їжу. Коли в дорозі, дбаю про дорогу. Почнеться війна, ну то що ж,— для смерті будь-який день не гірший від іншого. Бо я не живу ані минулим, ані майбутнім. Мене цікавить лише те, що тут і тепер. Зумієш жити тут і тепер — будеш щасливим. Побачиш, що пустеля живе своїм життям, небо всипане зірками, а війни йдуть, бо це притаманно людям. Життя стане святом, великим карнавалом, бо життя — це мить, яку ми проживаємо саме тепер.

 ———————————————–

Як я вгадую майбутнє? Завдяки знакам сучасного. Секрет тут, у теперішньому часі. Придивляючись до сучасного, можна його поліпшити. А коли поліпшиш сучасність, то й прийдешнє зміниться на краще. Забудь про майбутнє й живи щодня згідно з Писанням, тому що Бог дбає про своїх дітей.

————————————————

Навчитися можна лише одним способом,— відповів Алхімік.— Через вчинки.

————————————————

Ну що скажете? З одного боку інтригує цей символізм та неоднозначний зміст. Тим більше, що я переважно читаю книги про  бізнес, і там все прямо написано.

Ознайомитись з книгою навіть тому, що сам автор пройшов непростий життєвий шлях. Там були праця журналістом, і лікування в психіатричній клініці, і всесвітнє визнання, і непросте особисте життя.

Коротше, якщо ви не хочете червоніти у відповідь на запитання: «а ви читали Пауло Коельйо», то прочитайте його «Алхіміка». Як мінімум вас відвідають нетипові думки, ви трошки більше задумаєтесь над нематеріальними речами.

One comment

  1. Сурікат

    Не захоплюйтеся так тим Коельйо, бо він рекламує пантеїзм (і не тільки).

    Цитати з вікіпедії : “Пантеїзм — філософська доктрина, яка стверджує, що всесвіт є ідентичним з Богом…Іншими словами, пантеїзм це — вірування чи вчення, яке представляє природний світ, включаючи людину, частиною божества.”, “У середні віки, на відміну від іудаїзму, християнства та ісламу, з визначальним для них теїстичним розумінням Бога як особистості, який абсолютно підноситься над природою і людиною, пантеїзм розвивав вчення про безликий світовий дух, який прихований в самій природі.”
    А тепер цитати з “алхіміка” : «Мир – это всего лишь видимая часть Бога», «…Юноша погрузился в Душу Мира и увидел, что она – лишь часть Души Бога, а Душа Бога – его собственная душа», «Не забудь, что всё на свете одно целое».
    В Християнстві теж говориться, що Бог є Всюдисущий, але ми не говоримо, що Бог – це дерево, Бог – це камінь, озеро чи людина (на відміну від пантеїзму). Він є трансцендентний світові. Тобто, Бог створив світ у вільному акті волі і яким керує. Бог у теїзмі впливає на всі матеріальні й духовні процеси, він — джерело усіх предметів і явищ, водночас відмінний від них. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*