На захист священиків.

священникВ час коли в деяких регіонах України число протестантів складає 40 і більше відсотків, коли є області в яких Свідком Єгови є кожна десята людина, хочу сказати слово на захист католицьких та православних священиків.

Чому так? Тому що саме від нашого відношення з ними дуже часто залежить наш духовний стан та сила віри. На їх дії та поведінку нам важко вплинути, але своє відношення можна скоригувати. Надіюсь що ця стаття допоможе краще зрозуміти дії наших “полководців” у боротьбі зі злом.

Теперішнє відношення до Церкви стало іншим, люди у своїй більшості стали матеріалістами та споживачами. Святих отців стали менше поважати, на їхні помилки показують пальцем та обговорюють. Ще років сто тому парафіяльний священик користувався беззаперечним авторитетом у селян, часто він був і за психолога і за лікаря. Зі всіма бідами люди йшли до нього. Як я вже казав, зараз ситуація змінилася.

Більшість закидів людей до священиків є те що вони самі живуть грішно і при тому насмілюються вчити інших. Тут треба трохи пояснити. Ніхто, в тому числі, і Ісус Христос ніде не казав що священик обов’язково повинен бути святим. В духовні семінарії поступають люди із народу і їх не закидають з неба. Їм так як і нам потрібно боротися проти спокус та злих нахилів. Врахуйте що їм набагато важче ніж нам. Як каже наш отець Ігор: “За вами ходить один біс, а за нами десять”.

Та й ми не знаємо які спокуси терпить та чи інша людина. Я , наприклад, не краду і не зловживаю алкоголем бо мене зовсім до цього не тягне, зате важко відірватися від інтернету. То що, мені усім хвалитися що я не злодій та не пияк, і відповідно насміхатися з тих хто “попався”?

Священики наші полководці в боротьбі зі злом, і диявол б’є першу чергу по них. Скажіть, чиє падіння відверне людей від Бога: духовної особи чи світської? Той, хто по-справжньому бореться зі своїми спокусами, більше схильний зрозуміти та простити помилки інших. Згадайте слова спасителя:

“Чому дивишся на скалку в оці твого брата, колоди ж у власнім оці не відчуваєш? І як можеш сказати братові твоєму: Дай, брате, вийму скалку, що в твоїм оці, – ти, що не бачиш колоди, що у твоїм оці? Лицеміре, вийми перше колоду з ока свого, і тоді побачиш, як вийняти скалку з ока брата твого.

А чи ви знали що обов’язком мирян є молитися за свого парафіяльного священика? Той хто щиро молиться за свого духовного отця,  не осуджуватиме його в разі падіння.

Звертати особливу увагу на гріхи та прогрішення священиків погано ще й тому, що це веде до єресей та розколів. Таке в історії Церкви траплялося не один раз. То й же Мартін Лютер через незгоду з діями Католицької Церкви відійшов від неї через що величезна кількість країн стали протестантськими. Який тепер там рівень віри-думаю не треба говорити. Як-не-як а католицькі країни мають кращий стан із станом духовності та моралі. Серед моїх знайомих також є люди котрим постійно щось не подобалося у діях священиків. Тепер дивлюсь-вони вже в секті. Так що будьмо уважні!

Для тих кому так же “пече” що священик щось робить “не так” скажу що таїнства здійснювані ним все одно дійсні. Бо інколи можна почути як люди кажуть: “ а він таке-то робить і я не буду йому сповідатися?”. Повторюю ще раз, навіть якщо отець що виконує таїнство сам у нього не вірить, Господь все бачить і таїнство вважається дійсним.

Насамкінець щодо “падінь” духовних осіб скажу словами з Біблії:

“Я знаю, що по моїм відході ввійдуть поміж вас вовки хижі, які не щадитимуть стада.”

Але попри це правдива Церква вистоїть до кінця. Ісус Христос сказав: Ти Петре — скеля, і на тобі збудую я свою церкву і ворота пекельні її не подолають. Там не сказано що не долатимуть, а не ПОДОЛАЮТЬ. 

 

P.S.У китайців є прислів’я: “Одне дерево що падає робить більше шуму ніж цілий ліс що росте”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*