Про Католицьку та Православну Церкви.

церкваМало людей поділяють мою позицію щодо Католицької та Православної Церкви. Ці дві інституції я вважаю істинними та рідними, а їхній розкол є втратою для всіх нас.

Розділення Церкви 1054 року на Православну та Католицьку не було через бажання віруючих Західної Європи відштовхнути від себе східних братів. Не було якихось масових мітингів чи протестів, все вирішили за них і простих вірних поставили перед фактом.

Розкол став великою перемогою лукавого і значно послабив силу Церкви. Замість разом боротися за душі людей велику частину енергії приходиться витрачати на боротьбу одне з одним.

Прихильники обох таборів мають свої аргументи чия Церква правильніша, я ж скажу що обидві вони істинні. І тільки вони. Чому? Та тому що на відміну від усіх тк.зв. християнських церков саме католики та православні існують від часів Ісуса Христа.

Усі інші організації що претендують на істинність засновані 400, 200, 100 і менше років тому. Так Свідки Єгови існують з 1870 року, баптисти з 1633 року, адвентисти 7 дня з 1830 року, п’ятидесятники з 1907 року, кальвіністи з 1536 року. Для прикладу, основні догмати православних та католиків були прийняті на першому Нікейському соборі 325 року. Відчуваєте різницю?

Щоби захистити Христову Церкву від розколу та єресей ще за часів перших апостолів було правило, за яким на священника чи єпископа могли висвятити тільки старші за рангом, і бажаючий не міг сам об’явити себе духовною особою. Таким чином тільки єпископ справжньої Церкви що веде своє начало від Ісуса Христа може рукоположити нового священника.

Усі тк.зв. “християнські церкви” є сектами і їх керівників ніхто із справжніх єпископів не висвячував. З таким успіхом будь-хто може начитатися релігійних книжок, скласти свою доктрину і об’явити створення Церкви. Але це буде тільки самозванець.

Пам’ятаєте як у Біблії Ісус говорить до першого апостола Петра:

“Ти Петре скеля, і на тобі я побудую свою Церкву і ворота пекельні її не подолають”.

Католики вірять що св. Апостол Петро був першим Папою і у них є список усіх намісників Христа аж до теперішнього часу. До речі, кожна християнська церква розташована на мощах когось зі святих. А головний храм католиків – Собор Святого Петра “стоїть” на мощах святого Петра. Так що слова Спасителя справдилися навіть буквально.

Трохи про відмінності між двома Церквами. Свого часу у нас в Україні люди йшли одне на одного з вилами борючись за храми, але насправді відмінності незначні. Ну хіба так вже важливо чи на розп’ятті ноги в спасителя перехрещені чи ні, чи з якого тіста робиться хліб для причастя, догмат про чистилище, целібат у католицьких священників і т.д.?

Тим більше що багато з догматів просто перекручуються. Так, скрізь згадують догмат про непомильність Папи Римського, але ніхто не каже що це відноситься до непомильності в питаннях віри. Чи може в питаннях віри православні патріархи помиляються?

Подібна справа із непорочним зачаттям Пречистої Діви Марії. Ну вірять католики що вона зачата без гріха, ну хіба це так погано. Навіть якщо це не так, то католики додали слави Матері Божій а не відняли. Чи комусь аж так це пече?

Про істинність Православної та Католицької Церкви свідчить сам Бог. Як? Чудами! Зверніть увагу на цитату з Біблії:

“Іоан же, почувши у в’язниці про діла Христові, послав двох з учнів своїх 3запитати Його: чи Ти Той, Хто має прийти, чи нам іншого чекати? І сказав їм Ісус у відповідь: підіть та розкажіть Іоанові, що чуєте і бачите: сліпі прозрівають і криві ходять, прокажені очищаються і глухі чують, мертві воскресають і убогі благовістять.”

Ось так просто Господь свідчив про себе чудами. Так само він доводить що Католицька та Православна Церква є істинними і прохань її членів Бог слухається. За всю історію цих інституцій відомі тисячі випадків чудесних зцілень, з’явлень Матері Божої, різноманітних знаків від Бога.

У Біблії є такі слова: “і не даш ти своєму святому побачити тління”. Тут в першу чергу йдеться про вічне життя, але Бог навіть тіла святих береже. Ви можливо чули що багато тіл святих не розкладаються і зберігають первинний вигляд. На них вже одяг пару разів зотлів, але чудотворні мощі святих – нетлінні. Чи може таким похвалитися якась секта?

Ще одним свідченням істинності обох Церков є обряд екзорциму в католиків та вичитка в православних. В цих обрядах священники виганяють злого духа що вселився в людину. Мені розказували очевидці та я читав в авторитетних книжках як це проходить.

Диявол не хоче відпускати нещасну людину, і всіма силами не хоче виходити з неї. Нещасного трясе, немовлята матюкаються, людину може підносити повітря, з рота виходять усілякі предмети, від свяченої води втікає як від окропу. Тут вже не смішно.

Дехто запитує як може бути дві істинні Церкви? Справжня Христова Церква розділилася але зберегла всі заповіді Божі, і віруючі не винні що в далекому 1054 році їх розділили. В одній православній книжці автор висловив думку що Католицька Церква патронується апостолом Петром, а Православна- апостолом Іваном. Більшість скаже що це маячня, але…. є цікава цитата в Біблії:

Обернувшись, Петро бачить, що за ним іде учень, якого любив Ісус і який під час вечері схилився Йому на груди і спитав: «Господи, хто той, що Тебе зрадить?» Побачивши його, Петро каже Ісусові: Господи, а цей що? Каже до нього Ісус: Якщо Я хочу, щоб він лишився, поки прийду, що тобі до того? Ти йди за Мною! І розійшлось це слово між братами, що той учень не вмре. Та не сказав йому Ісус, що не вмре, лише так: Якщо Я хочу, щоб він лишився, поки прийду, що тобі до того?»

Ці слова можна зрозуміти як те що і Католицьку і Православну Церкву Ісус Христос збереже до свого другого приходу.

2 comments

  1. Андрій "Бегемот"

    Декілька зауважень.
    Слова: “і не даш ти Своєму Святому побачити тління”  можуть стосуватися пророцтва про Христове Воскресіння, а не прямо про нетлінність святих. Хоча…
    “Якщо Я хочу, щоб він лишився, поки прийду, що тобі до того?” Тут може бути мова про пророцтво про руйнування єрусалимського храму (що відбулося 70 року), як прообраз кінця світу і другого приходу Христа. А Іван помер у столітньому віці, тому й “лишився”.
    “До речі, кожна християнська церква розташована на мощах когось зі святих.” Неправда. Правильніше – в кожній церкві є мощі святих (антимінс на престолі), бо інакше не дозволяється відправляти Літургію.
    Щодо істинності двох Церков. Ісус Христос є один і Церкву заснував одну. До Петра сказав “Тож і я тобі заявляю, що ти – Петро (скеля), і що я на цій скелі збудую мою Церкву й що пекельні ворота її не подолають”. Які звідси висновки. Перше – сказав не Церкви, а Церкву, тобто одну. Він прийшов заснувати одну Церкву, а не дві, п’ять, десять. Відповідно, тільки одна Церква є Христовою. Друге – Його Церква побудована на Петрі, третє – тільки своїй Церкві він обіцяв, що її не подалають пекельні сили. Далі. Біля Генезаретського озера Ісус саме Петрові доручив “Паси мої вівці”, а не ще комусь. Крім того, в Символі Віри ми молимося “Вірую…в Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву”. Не кажемо в дві святі, три, десять…Тому ми маємо визначитися, яка то є та Єдина і Свята Церква.

  2. Андрій "Бегемот"

    Щодо розколу Церкви на Східну і Західну.
    Кардинал Гумберт привіз до Константинополя папську буллу про відлучення Кіруларія від Церкви і поклав її на престолі. Кажуть, що він був поганим дипломатом і не міг добре налагоджувати такі конфлікти. Можливо, хтось інший краще би вирішив цю справу.
    Варто зазначити, що Київська Церква ще рівно 100 років визнавала Папу Римського і тільки десь в 1154 році остаточно відбулося від’єднання.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*